KARATE PENTRU COPII – CE AR TREBUI SA STIE PARINTII !?
Karate pentru copii- este o activitate care contribuie la formarea personalitatii copilului intr-un mediu in care primeaza educatia, respectul, disciplina, unde sunt promovate munca si pregatirea continua, fizica si psihica.
In filozofia ,,budo”, “a pierde” insemna “a muri”. Daca in Japonia epocii istorice Edo, lupta dintre doi practicanti de arte martiale conducea de cele mai multe ori la moartea unuia dintre ei, astazi tratam cu totul altfel aceasta lupta.
Desi exista in acele vremuri un foarte mare respect si pentru invins, dar si pentru invingator, deznodamantul fatal nu-si mai are sens in timpurile actuale.
Pentru copii este foarte important sa inteleaga de la inceput caracterul educativ al karate-ului. Un dojo este locul unde copilul “primeste educatia” necesara pentru a se forma ca o personalitate puternica iar parintii au rolul de a ajuta la implementarea aceastei idei.
Daca scopul primordial al karate-ului il constituie autoapararea si deprinderea abilitatilor de a evita un conflict, observam ca manifestarea prea ”sportivista”, care nu pune accent pe principiile filozofiei budo, conduce spre o panta periculoasa si copilului ii va fi indiferent daca pierde sau castiga,sau va avea manifestari super-pozitive la victorie si dimpotriva o stare de tristete maxima daca pierde.
Este foarte important ca, de mici, copiii sa inteleaga competitia doar ca pe un test tehnic si fizic si ca adevaratul karate -do nu incepe si nu se termina cu un concurs, nu incepe si nu se termina cu o victorie sau cu o infrangere . Totodata,pe lungul drum al karate-do-ului practicantul va invata ca adevaratul inamic este “sinele” si cu rabdare vom dezveli din noi partea frumoasa si puternica a caracterului nostru.
In aceasta era a informatizarii si superelectronicii, copiii nu mai au rabdare sa citeasca o carte sau sa practice un sport. Sportul este o adevarata cultura, pe care daca nu o mostenesti sau care nu-ti este inoculata de parinti sau de profesori, este imposibil sa faci din ea o pasiune. Ea devine o necesitate cand este prea tarziu, cand vom fi bolnavi sau prea batrani sau de cele mai multe ori amandoua.
Dupa o perioada de antrenament ,unii parinti vin si ma intreaba daca este oportun sau nu sa-si mai aduca copilul la karate. De cele mai multe ori, isi pun problema intr-un mod total gresit.
Karate-ul inseamna educatie in timp.
Daca, copilul manifesta o stare de dezinteres, aceasta este inteleasa ca si cum nu i-ar placea karate-ul. Nimic neadevarat pentru unii. Chiar incurajez parintii sa-si directioneze copiii catre alt sport. Nu voi fi insa de acord cu unii parinti care renunta mai repede decat copiii la karate. Daca un copil va spune intr-o buna zi ca nu-i mai place la scoala, ce vom face? Ii vom spune sa stea acasa?
Cultivarea rabdarii este o caracteristica foarte importanta, care va contribui la dezvoltarea unei personalitati puternice.
Statul in fata calculatorului, pozitiile de cele mai multe ori incorecte din banca la scoala, ghiozdanul prea greu carat in spate la varste fragede, jocurile pe calculator si pe diverse console electronice, alimentatia necorespunzatoare, mediul nesanatos conduc de cele mai multe ori la:
• deviatii ale coloanei vertebrale -cifoza,lordoza,scolioza- greu de corectat
• boli ale aparatului digestiv si respirator ;
• afectiuni ale vederii si o stare generala de oboseala;
• stari generale de irascibilitate combinate cu stari de apatie generala
Jocurile pe calculator le dau raspunsuri prin simpla apasare pe o tasta, intr-un timp de cele mai multe ori de cateva fractiuni de secunda. A citi o carte, a urca pe un munte li se vor parea lucruri inutile si fara sens.
Toate acestea pot fi evitate prin practicarea karate-ului ,care va contribui la:
• dezvoltarea atentiei distributive, a capacitatii de intelegere si memorare;
• dezvoltarea unui tonus muscular sanatos si combaterea starilor generale de apatie;
• dezvoltarea si intelegerea calitatilor motrice -viteza, indemanare, rezistenta si forta
• intarirea sistemului osos, dezvoltarea sistemului muscular, crearea unui ascendent psihologic care sa-i confere incredere in capacitatile proprii de a rezolva probleme grele si de a le depasi cu usurinta, ascendent pe care un alt copil, nepracticant de karate, nu-l va intelege
• invatarea si stapanirea unor principii ,,budo\” vor conduce la o mai corecta cunoastere si intelegere a tot ceea ce se intampla cu societatea noastra in fiecare zi.
Nu uitati ca nu exista expert in finante pe Wall Street, de exemplu, care sa nu cunoasca principii din “Arta Razboiului” de Sun Tzu;
• dezvoltarea unei respiratii controlate, care ajuta la un control mai bun al emotiilor ,a stapanirii de sine si creeaza premisele unui echilibru de invidiat;
• putere de evaluare si capacitatea de a lua decizii rapide si corecte;
• dezvoltarea curajului si a puterii de a depasi momente foarte grele in viata;
• dezvoltarea unui echilibru interior bazat pe autocunoastere, evaluare si estimare corecta, respect si cumpatare;
Centurile din karate
Trebuie stiut faptul ca gradele au fost introduse relativ recent, la inceputul secolului al XIX-lea, si au fost „imprumutate” din judo. Inainte nu exista decat centura alba si centura neagra. Imaginati-va un cerc al educatiei care incepe si se termina cu …centura alba.
La inceput, odata cu primele lectii de karate, albul pur al gi-ului (kimono) si obi-ului(centura) releva puritatea si dorinta de a invata.
Odata cu parcurgerea celorlalte etape si invatarea principiilor, trecem de la alba la galbena, apoi la orange, iar la verde cei care ajung sunt ca mugurii unui copac care inverzesc trezindu-se la viata, facand primele frunze.
Albastru si maronul sunt etape in care viata va fi privita cu alti ochi. Vom intelege lucrurile altfel.
Odata ajunsi la centura neagra ne vom da seama ca am parcurs un lung drum, am facut multe sacrificii, am invatat sa nu aratam celor din jur ca suntem slabi atunci cand suntem slabi si nici puternici atunci cand suntem puternici. Am invatat sa fim modesti si respectuosi, ne-am slefuit caracterul si ne-am dezvoltat psihicul. Am cladit un corp puternic si incercarile prin care am trecut ne-au intarit intr-atat incat putem aborda si alte lucruri mai profunde.
Cu cat vom studia mai mult, cu atat ne vom da seama ca mai avem foarte multe de invatat. Si astfel vom invata toata viata, iar centura noastra neagra va deveni din ce in ce mai deschisa la culoare pana ce va deveni din nou alba.
Acesta este cercul educatiei in karate-do. Cine va avea rabdare sa aprofundeze tainele karate-ului se va descoperi pe sine si lumea din jur !