Seminarul cu Shihan Toshiaki Namiki 8 dan

\"Shihan
Shihan Toshiaki Namiki 8 dan , a sustinut – Miercuri 21 Aprilie- un seminar de karate shotokan in dojo-ul clubului Fudokan Timisoara.
A fost o lectie de karate a unui maestru cu peste 40 de ani de experienta,care a demonstrat cu o forta fizica si mentala de invidiat(la 62 de ani), ca lupta(kumite) nu se limiteaza doar la partea competitionala ,ci este mult mai ampla si trebuie studiata ca o arta martiala(budo),unde cele doua doua aspecte fizic si mental evolueaza impreuna.

Budo este compus din cuvintele bu , bu, care înseamna razboi sau martial, si do , do care înseamna cale sau drum. În particular do este derivat din termenul budist din sanscrita marga (care înseamna cale spre iluminare). Termenul se refera la idea de a formula propozitii, care sunt supuse criticii filozofice iar apoi urmeaza o „cale” de realizare a lor. Do seminifica o „cale în viata.” Do în context japonez, este termen experimental, experimental în sensul ca practica (calea în viata) este norma verificarii validitatii disciplinei cultivate printr-o forma de arta. Budo modern nu are inamic extern, doar inamic intern, si anume propriul ego care trebuie înfruntat.  Similar cu budo, bujutsu este compus din cuvintele bu , bu si jutsu , jutsu, care înseamna stiinta, cunoastere sau arta. Astfel, budo se traduce cel mai adesea prin „calea razboiului” sau „calea martiala” în vreme ce bujutsu se traduce prin „stiinta razboiului” sau „cunoasterea martiala”. Adesea însa budo si bujutsu sunt folosite împreuna cu expresia „arte martiale.Este foarte dificil de trasat precis delimitarea dintre budo si bujutsu. Uneori, diferentele sunt considerate de natura istorica, altii invoca diferente în metodele de antrenament, în filozofia antrenamentului sau evidentiaza dezvoltarea spirituala. Multi considera însa deosebirile ca fiind o constructie falsa ce nu au nicio baza istorica.