Campionatul Mondial de Karate Shotokan SKDUN – EDITIA a XVIII a – 2010 FRANTA

Campionatul Mondial de Karate SKDUN – Editia a 18-a

Evaluare utilizator: /
Cel mai slab

Cel mai bun

Sport necenzurat
Scris de Alexandra Toma
Sâmbata, 20 Noiembrie 2010 11:13
Este usor sa dai date si cifre despre un eveniment sportiv, dar este indiscutabil foarte dificil si exprimi în cuvinte starile sufletesti pe care le-au trait sportivii si antrenorii înainte si dupa competitie.
Editia a 18-a a Campionatului Mondial de Karate SKDUN a avut loc în perioada 8-10 Octombrie în Complexul Jura Parc din Lons le Saunier, Franta si a reunit la start aproximativ 1000 de sportivi din 35 de tari. Trebuie precizat ca aproximativ 250 de sportivi au participat în acelasi timp la  a treia editie a SKDUN Kohai World Cup, competitie destinata gradelor inferioare si care are ca principal scop educarea sportivilor în­cepatori într-un spirit traditional budo.
Datorita numarului mare de parti­ci­pansi, competitia a avut loc pe zece tatami, însa chiar si asa, probele individuale au început sâmbata dimineaaa si s-au terminat seara târziu, dupa ora 21.00, lucru care a solicitat foarte mult sportivii, mai ales pe cei care au concurat dimineata în probele de kata, iar dupa amiaza si seara în probele de kumite.
Din fericire, delegatia României, for­mata din 108 sportivi si antrenori, a stat foarte bine la capitolul pregatire fizica si psihica, obtinând un numar de 26 de medalii de aur si situându-se pe locul 1 în clasamentul pe natiuni, urmata la mare distanta de Belarus.
Dintre sportivii români s-au evientiat în mod clar Radu Todiras si Bogdan Lipianu la seniori (ambii obtinând patru medalii de aur) si Georgiana Tinca (cinci medalii de aur).
Radu Todiras a reusit sa obtina locul 1 la Kata seniori masculin (cea mai disputata proba de kata din competitie) si a fost la un pas sa câstige si locul 1 la Kumite individual seniori – 75 kg, unde a pierdut în fata unui sportiv din Congo.
Open-ul de kumite feminin a avut în finala doua sportive din România, Loredana Bucur si Georgiana Tinca, ultima câstigând mai ales datorita expe­ri­en­tei de lupta superioare.
Una dintre cele mai electrizante dispute care a ridicat toti spectatorii pre­zenti în picioare a fost finala de la kumite pe echipe masculine, unde România a condus cu 2-0, dar a pierdut, din pacate, în final, cu 2-3 în fata unei echi­pe extraordinare a Congo-ului.
O alta finala nerecomandata cardiacilor a fost cea de kumite echipe mixt seniori, unde România a întâlnit echipa Belarusului. Dupa patru meciuri, scorul era de 2-2, iar totul depindea de ultimul meci în care lupta Bogdan Lipianu, care, din nefericire, se accidentase grav la genuchi si abia mai statea în picioare. Însa nu degeaba Bogdan Lipianu este considerat cel  mai bun sportiv al lotului national SKDUN, el reusind într-un singur picior sa câstige ultimul meci si sa aduca o imensa bucurie delegatiei României.
La copii, locul 1 la kata a fost ocupat de: Cosmin Neagu si Alexandra Dragan, iar la kumite: Mario Damian, Ionut Dumitrache, Alexandra Dragan si Neval Aslan; la kata cadeti: Robert Stemler si Malina Miliu, iar la kumite: Denisa Andrei; la kata juniori: Krisina Maurer, iar la kumite: Madalina Leluc si Vladut Grapa; la kata tineret: Ana Rasiu si Alexandru Petre, iar la kumite Alexandra Patru, Mihaela Stanciu si Robert Giurgea; la kata seniori: Georgiana Tinca si Radu Todiras, iar la kumite: Georgiana Tinca, Florentina Ilie, Micu Veronica si Lipianu Bogdan.
La Cupa Mondiala au câstigat locurile întâi la kata sau kumite urmatorii sportivi români: Iulia Coliba, Madalina Rascanu, Costin Badiceanu, Roberto Dumitrache, Andra Coman, Gabriel Mincu, Aurelia Tila, Sergiu Nitu, Radu Popescu, Elena Minca, Ionut Popa, Daniel Fatu, Razvan Vulcan, Andrei Roman, Ioana Ilie, Andrei Ionascu, Maria Surugiu, Cosmin Chirita, Alexandra Rogojinaru, Stefan Urdes, Sevda Cadar, Alexandra Bucataru, Stefan Necula si Bogdan Pavel.
Shihan Aurel Patru 7 Dan Karate, Presedinte al Federatiei Mondiale SKDUN, a declarat în exclusivitate pentru cititorii nostri: „În timp ce România pierdea la fotbal în fata Frantei pe Stad de France, tot în Franta si bineînteles pastrând proportiile celor doua evenimente, sportivii delegatiei României de karate SKDUN au facut spectacol, iar tara noastra a câstigat respectul celor prezenti în Jura Parc din Lons le Saunier. si tin sa le multumesc sportivilor, antrenorilor, arbitrilor si celorlalti care au fost alaturi de noi. Am calatorit alaturi de ei, patru zile cu autocarul (doua la dus si doua la întors) si va rog sa ma credeti ca nu este deloc usor, am avut o cazare modesta si majoritatea au venit cu mâncare la pachet. Aceasta dovada de adevarata  modestie ar trebui sa impresioneze si, în acelasi timp, cred ca ar trebui sa fim evidentiasi pentru ca noi, practicantii de arte martiale, aducem României foarte multe medalii cu cheltuieli foarte mici. Îndraznesc sa spun ca sunt cele mai „profitabile medalii“ si mi-as dori ca rezultatele acestor tineri minunati sa nu mai fie marginalizate. As dori sa îi remarc pe antrenorii care au contribuit la obtinerea acestor rezultate: Marian Patru, Doru Botez, Florin Moraru, Adrian Loghin, Ionut Caseru, Bogdan Tenea, Daniel Fusaru, Marius Cojocaru, Aurel Giurgea, Gabriel Popescu, Dorin Viziteu, Ionel Ganea, Gabi Hasa, Zoli Nagy, Fazecas Zoltan, Luminita Patru, Sorin si Dana Dumitrescu, Gabriel Timofte, Ciprian Apetre, Ioana Mihalache, Dana Francovsci si Adrian Moldovan.
Sunteti una dintre putinele publicatii care alocasi pagini artelor martiale si va multumim, dar din pacate sunteti cam singurii care o faceti.“

Preluare dupa http://www.sportrevolution.ro